Defined by a saturated colour palette, cosy details and expansive living areas – this 990sqft apartment in Singapore is a true expression of a young family's dream home.

However, that wasn't always the case; this government housing flat was sporting a very different look when the young couple (and their two-year-old-son) first acquired it. Built with many of the architectural features typical of the country's HDB flats – such as bathroom glass louver windows and unaesthetic ventilation sleeves – it became design studio L Architects' priority to revitalise it in creative and functional ways.

“The main brief from the clients was that they wanted a more spacious living and dining area,” says Lim Shing Hui, principal architect at L Architects, of the homeowners with a penchant for hosting dinners for extended family members. “We wanted the users to move into a space where they feel comfortable, spacious and bright.”

To facilitate this, the team set out to reimagine the layout and ambience, gutting a bedroom to create fewer but larger living areas through which natural light flows freely. The kitchen and dining room were also opened up into one seamless, fluid space, giving way to where the home’s centrepiece now sits. “From the conceptual design stage, we knew we wanted to have a long table that could accommodate 10 people for a sit-down dinner,” says Lim of the beautifully crafted "three-metre long natural timber table we managed to fit in", a vital componant during family gatherings. "That became a centrepiece of the house.”

Rough edges were further smoothed out, with a sleek sliding mirror blocking out the glass louver windows and full height cabinets hiding the doors behind. Despite that, the home’s character remains, thanks to a myriad of tactile yet timeless materials that have been woven throughout. Grey terrazzo-like tiles line the kitchen walls and floors, while travertine vanity tops are accentuated by simple glazed mosaics. Striking black-charcoal timber laminates provide a stunning visual contrast against the home’s soothing white oak surfaces. All that creates a cosy haven in which the young family relishes quality time. "This is a true reflection of how they would like their family to bond," says Lim, "through doing daily activities together rather than retreating back to their own private bedrooms." 

Scroll through the gallery (photography by Finbarr Fallon) below to see more of the home:

A set of full height open shelves is used to delineate the study from the living room that allows for more visual continuity

The design team took the opportunity to add in splashes of green, as seen on the mosaic walls and foliage accents, to break up the neutral palette

The striking charcoal shelving lends a cool and contemporary feel to the light hued interiors

The 3-metre long natural timber table serves as a decorative centrepiece and the setting for the family's many treasured moments

Since the homeowners spend most of their time in the dining and living rooms, the bedroom was conceived as purely a place for them to rest

Oozing warmth and cosiness, the bedroom features a platform bed that makes the room feel more spacious and less cluttered

Whimiscal 45mm x 45mm mosiac tiles were chosen for the bathroom walls

Green tiles and oak wood finishes inject life into the bathroom

Related Articles

The Latest