“The subtraction of a space is not the purpose,” says architect Zhao Yang. “The purpose is to convey my feelings more directly.”

‘Direct’ is surely the sense one gets inside No. 11 Private Yard, the private residence recently renovated by Linjian Design Studio, of which Yang is part.

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

A linear, single-storey block laid on a plot of land in the Chaoyang District, by the riverside and surrounded by high-rises, the house and its various functions can be demarcated in straightforward fashion: first the tea room, then the corridor, next the dining area, followed by the kitchen, and finally the bedroom and study.

The tea room. (Photo: Linjian Design Studio)
The tea room. (Photo: Linjian Design Studio)

Not to declare the house plain, or boring, or any of the sort. On the contrary, the simplicity of its design is reflective of a deeper, more thoughtful process.

A serene corridor, lit by daylight through block-like windows to the side, connects the house
A serene corridor, lit by daylight through block-like windows to the side, connects the house's various areas. (Photo: Linjian Design Studio)

With 3,300sqft of space that functions like a private club, where the owner lives, works, and also entertains guests and hosts friendly gatherings, Yang wanted to ensure the resulting space would be conducive to both incredibly social as well as incredibly private functions.

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

The interiors, thus, follows a progressive flow, with the most public areas preceding the more private ones, as one enters the abode.

The cosy living area. (Photo: Linjian Design Studio)
The cosy living area. (Photo: Linjian Design Studio)

Flora and fauna in the house
Flora and fauna in the house's immediate surrounding add to the interiors' calming vibe and aesthetic. (Photo: Linjian Design Studio)

A tea room greets guests upon entry. It's the most open portion of the house, with floor-to-ceiling glass windows and skylights, allowing daylight to cut in. From the inside, one can see the front yard all the way to the river. Electric shades help block out harsh light during the summer.

A modern, minimalist bathroom with skylights. (Photo: Linjian Design Studio)
A modern, minimalist bathroom with skylights. (Photo: Linjian Design Studio)

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

From there, a corridor that runs the full length of the home connects the tea room to other areas in the house.

There is a dining room, featuring artificial and ambient light, strategically placed to light up the table and emphasise the spatial dynamic of the room.

The kitchen with natural views of the outdoors. (Photo: Linjian Design Studio)
The kitchen with natural views of the outdoors. (Photo: Linjian Design Studio)

A well-stocked and well-equipped kitchen features an opening to the backyard, which also brings in views and sounds of the river nearby.

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

The most private areas – the study and the bedroom – sit on the same side of the house as the other rooms, but tucked deeper in, separated by storage and living areas.

The dining room. (Photo: Linjian Design Studio)
The dining room. (Photo: Linjian Design Studio)

Thoughtful and practical, with restrained interior touches, the house recedes into the background of life, and lets its purposeful structure speak for itself.   

(Photo: Linjian Design Studio)
(Photo: Linjian Design Studio)

See more: A New Hospitality Experience at Chao, Beijing

Minimalist Beijing Linjian Design Studio China Chaoyang District

Related Articles

The Latest

日本東京市中心的叢林小屋 體驗遠離繁囂的輕鬆氛圍
台中350呎小家居設計,活現著時尚溫暖的天然裝飾魅力
來自莫斯科的浪漫情信,極具當代氣派的俄羅斯大宅
在香港巧遇包浩斯建築:細看一屋珍貴藝術品與著名設計的跑馬地家居
【輕井澤私人別墅】以原始木製托樑屋頂 與樹林環境完美融合
台北550呎家居的渾圓設計,成了日常生活裡最悅目的美學動線