The outcome is a fresh, easy, family-oriented space

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau
Facebook SharePinterest ShareTwitter ShareShareURL copied

Living in a spacious, detached home with a back garden is a pipedream for most Hongkongers, but that wasn’t the case for this graphic designer and her family.

Long before they grew to be a family of four, this creative couple had traded a hectic city existence for Lantau’s laid-back, island lifestyle. And once they had children, there was no turning back. “The close proximity to the beaches and mountains makes our home a great, natural, outdoor playground for the whole family,” says the homeowner. “Our kids are able to cycle around, spot a variety of wildlife, and it’s not so densely populated. It’s a great balance and contrast to city life.” Scroll through the gallery below (Photography: Edgar Tapan; Styling: Christie Simpson) to immserse in the serene aesthetics: 

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

The family lived in numerous village houses on Lantau before spotting the one they would convert into their family home. The original property on the site was a tiny, two-storey house built in the 1970s – not exactly what they had envisioned for their growing family. The couple decided to level the existing building and start from scratch. 

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

What they didn’t anticipate, however, was the painstaking, four-and-a-half-year process involved in applying for a redevelopment permit. When their application was finally approved, it came with caveats: they had to follow an irregular, elongated floor plan, as set out by the Buildings Department. 

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

The industrial staircase connects the two different wings of the home and acts as the key feature.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

To kick things off, he decided an industrial-style wood and steel staircase would be the central feature of the home. The airy staircase serves as a bridge between the two long, narrow wings of the home, and it helps diffuse natural light through the spaces. 

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

“The client didn’t want too many windows because they didn’t want the home to be too hot in the summertime, so we tried to play with the architecture, lighting and shade,” says the designer.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

Frederic designed the space in a way that allows its residents to engage in shared pastimes, as well as find privacy when they want it.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

The upper floor is dedicated to the children’s rooms and a yoga studio; the master bedroom and family cinema are located on the second level, and the communal areas, including the open kitchen and dining area, are on the ground floor. There is also an outdoor dining area for sundowners and alfresco meals.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

The designer kept the home pared-back and simple, giving it a casual cosiness that’s ideally suited to the family life that the homeowners wanted to create. This also helps the home feel light and airy, especially given the limited number of windows.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

To add a touch of visual interest and a splash of colour, the homeowners sourced beautiful, painted cement tiles from Vietnam. The Portuguese-style tiles evoke a laid-back, Mediterranean feel that echoes the family’s relaxed approach to life.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

“It’s a home to unwind in, to reflect and contemplate in, and in which to live at a slower pace,” says the lady of the house. “And above all, it’s a place where we can have fun as a family.”

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

The daughter's room is filled with whimisical knick knacks and bright colours.

A Creative Couple Conceived a Secluded Oasis in Lantau

Another bedroom of the residence is equally intriguing. 

Tags: homeinteriordesignhousearchitectureLantauHongKong
Load more

We use Cookie on our website
In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

Yes, I understand