Check out the masterful transformation of an apartment into an efficient, storage-filled family abode

Characterised by linearity and minimalism, this three-bedroom Singapore residence is the second home of a couple and their growing family of four.

A subdued colour palette allows the couple’s collection of movie posters to shine
A subdued colour palette allows the couple’s collection of movie posters to shine

While minimalist spaces tend to be difficult to maintain wherever children are present, architect and interior designer Lawrence Puah of Akihaus Design Studio meticulously worked to ensure there would be as little effort involved as possible on the part of his clients.

Viewing the corridor into the kitchen from the living and dining area
Viewing the corridor into the kitchen from the living and dining area

Often drenched in light, the kitchen features neutral-coloured panelling, polished white counters, and neatly built-in appliances.
Often drenched in light, the kitchen features neutral-coloured panelling, polished white counters, and neatly built-in appliances.

Every detail in this 1,550-square-foot apartment is tailored to its inhabitants’ lifestyle and gives the sparsely decorated space an outsize impact. In the master bedroom, for instance, a clever play on scale and proportion makes the suite appear larger than its actual size; marble walls turn the master bathroom and the powder room into luxurious spaces that still look completely at ease within the simple, contemporary lines of the apartment.

The large mural of the couple’s wedding photo underlines the voluminous ceiling in the master bedroom
The large mural of the couple’s wedding photo underlines the voluminous ceiling in the master bedroom

The master bedroom also contains a wardrobe, designed by Puah to resemble a foyer. Black tinted mirrors are the ideal finish to cleverly camouflage the closet spaces
The master bedroom also contains a wardrobe, designed by Puah to resemble a foyer. Black tinted mirrors are the ideal finish to cleverly camouflage the closet spaces

In the master bathroom, a pendant lamp from &Tradition complements white marble walls and floors
In the master bathroom, a pendant lamp from &Tradition complements white marble walls and floors

In the main living room, which doubles as the husband's man cave, a pitched ceiling was designed to accentuate the room’s height — perhaps the most compelling feature of the space, and the family's favourite architectural detail. A wall of concealed cabinets provide additional storage solutions that will prove crucial as the couple's children grow older.

To complement the pitched ceiling, a pitch-profiled mirror window was added above the new doors opposite this wall
To complement the pitched ceiling, a pitch-profiled mirror window was added above the new doors opposite this wall

In the evening, the living room
In the evening, the living room's dimmable lights and uplights create an ethereal space

Concealed storage solutions masquerade as walls in nearly every space. The feature walls, pictured above, open into floor-to-ceiling drawers for shoes
Concealed storage solutions masquerade as walls in nearly every space. The feature walls, pictured above, open into floor-to-ceiling drawers for shoes

Noting that landed properties are limited in Singapore, Puah wanted to create the illusion of a house - and with its voluminous four-metre-high ceilings, the apartment lent itself beautifully to his vision.

Photography courtesy of Akihaus Design Studio

See also: In Manila, Modern Art and Midcentury Furniture Punctuate an Eclectic Home

Singapore hometours storage

Related